DIA INTERNACIONAL DEL HIYAB

La reflexió que avui us exposo, té per a mi una importància considerable, ja que parlar sobre religió és bastant complex i més si es fas des d’una perspectiva objectiva i analítica. Però ho faré sempre dintre del respecte. Perquè no oblidem, el respecte del lliure pensament és un DRET FONAMENTAL i una LLIBERTAT intrínseca de les persones i això molts cops ho oblidem, la majoria de les vegades, per ignorància, malauradament.

Us passo un breu resum del què ha estat avui la celebració internacional del HIYAB a Balaguer.

Per segon any consecutiu, l’associació CHABAB AL AMAL ha organitzat una jornada plena d’activitats amb l’objectiu de difondre el seu missatge, que és, explicar al món, a la societat, el perquè de portar vel les dones musulmanes.

Al matí han estat a la plaça del Mercadal convidant a tothom a emprovar-se el vel i a explicar l’origen d’aquesta tradició religiosa. Per si teniu curiositat, jo he participat i m’he li he emprovat, crec que per a opinar d’alguna cosa o persona primer has d’empatitzar, has de ficar-te a la seva pell i així he fet aquest matí, de la mà de la meva estimada amiga Bahija.

A la tarda han fet una caminada reivindicativa i una conferència a l’edifici municipal de Lapallavacara, on ha participat la graduada en Ciències Alcoràniques, l’Hajar Hniti. He de dir que l’Hajar m’ha copsat, m’ha copsat des del minut 1. M’he trobat una dona lliure, empoderada, formada i amb una llibertat de pensament que m’ha enamorat.

Ha començat la seva ponència parlant de respecte per la convivència i pel diàleg, ha continuat fent menció a l’Alcorà, dient que en cap moment es fa cap discriminació de gènere, que dins el seu contingut parla de persones, criatures per igual. L’Hajar ha continuat amb un missatge feminista molt clar i molt potent, ha dit que el feminisme ha de ser lliure, sense opressió i en defensa de totes les dones per igual, siguin del pensament religiós que siguin, i crec que té tota la raó.

Però també ens ha recordat que en l’actualitat existeixen diferents tipus de feminismes i que oprimeixen a certs pensaments, ha remarcat que aquest feminisme opressor no és el que a elles les representa. Aprofito per deixar-vos un enllaç sobre la participació de l’Hajar en el 5è Congrés de les Dones en el Baix Llobregat, un acte 100% feminista que data de l’any 2018.

Continua dient que l’Islam s’ha de practicar sense coacció, que en el moment en què es coacciona a alguna persona a fer alguna cosa en contra de la seva voluntat, sigui cobrir-se el cos o ficar-se el vel, ja no és el vertader missatge de l’Islam. Els actes depenen de les intencions i aquestes han de ser sense opressió i sense obligació.

La dona islàmica neix i creix en llibertat, decidint ella mateixa l’objectiu de vida i sense marcar en cap moment el camí per obtenir el seu objectiu.

L’Islam fomenta el diàleg per a una millor convivència, però, com succeeix en moltes ocasions, les males interpretacions de l’Alcorà porten a situacions que queden fora de la veritable pràctica. Així ho ha volgut destacar la ponent.

Per acabar, ens ha explicat l’origen del vel i el perquè la dona es cobreix al carrer i s’allibera a casa. Tot ve de l’època de l’opressió, a la dona se la tractava com a mercaderia i el seu preu anava en funció de la seva bellesa. És en aquell moment quan les dones, com a signe de lluita decideixen cobrir-se, per a no ser valorades unes més que les altres, ja que totes es consideraven iguals. I decideixen descobrint-se a casa perquè allí ningú les podria prejutjar.

Volen ser lliures dels estereotips marcats per la societat actual.

L’acte ha finalitzat amb preguntes del públic assistent.

Crec que ha estat una molt bona conferència, molt enriquidora i plena de generositat. Ara cadascú que tregui les seves conclusions però, sempre amb respecte 😉

Deixa un comentari